TIP | Bylinky [Lipový sirup]

30. června 2017 v 19:26 | eLLen May |  cookbook
Lípa malolistá, nebo také známá jako srdčitá (Tilia cordata), náš narodní strom má vysoko klenutou korunu a bílo žluté květy s čarotajnou vůní, a její síla může pak pomáhat po celý další rok.

Lípa má širokou škálu lečivých účinků - zklidní zažívání a pomáhá léčit při chřipce a nachlazení neboť podporuje pocení, rozpouští hleny a snižuje dráždivost ke kašli. Má také slabé protizánětlivé a močopudné účinky, uvolňuje křeče a podporuje chuť k jídlu.

BUDEME POTŘEBOVAT:
• 250 g lipového květu
• 3 l převařené vody
• šťávu z 3 citrónů
• 60 g kyseliny citrónové
• 3 kg třtinového cukru

+ čtyřlitrovou sklenici nebo plastovou nádobu (ne kovovou!)
+ bavlněnou plínku
+ čisté a vyvařené sklenice s víčky na uskladnění

PŘÍPRAVA:
Květy lípy natrhejte za plného květu a napníme je volně do čtyřlitrové sklenice. Zalijeme studenou, ale převařenou vodou a necháme louhovat 24 hodin. Druhý den květy přecedíme a vymačkáme je do velkého hrnce přes bavlněnou plínku. Pak přidáme zbytek výše uvedených surovin. Ohříváme, ale jakmile dosáhneme bodu varu, okamžitě vypneme. Ještě horký sirup naléváme do čistých sklenic a dobře uzavřeme.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
RADA: Při nalévání horkého sirupu si omotejte sklenici namočenou utěrkou, aby vám nepraskla.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
SBĚR: Lípa kvete v červnu a červenci. Květy jsou oboupohlavné, rostou po 5 - 7 v mírně převislých květenstvích nebo všestranně odstávají.

SUŠENÍ: Sbíráme květenství s blanitým jazykovitým listem hned na počátku rozkvétání, kdy rozkvete asi polovina květů v květenství. Za suchého počasí sušíme rychle v průvanu ve stínu nebo při umělé teplotě do 35 °C v načechrané vrstvě do 5 cm. Předsušení na slunci je nevhodné. Slunce a vyšší teplota nepříznivě působí na účinnost. Dobře usušené květy a listy si mají uchovat svou původní barvu a charakteristickou vůni. Květ nesmí znovu navlhnout. Nesbíráme odkvetlá květenství s malými chlupatými plody ani poupata. Uchovává se v dobře uzavřených nádobách.
 


Komentáře

1 Hrašulee Hrašulee | Web | 6. července 2017 v 9:46 | Reagovat

Super, my jsme takhle s kamarádkou dělaly lipové bonbony, taky výborné :-)

2 Molly. Molly. | E-mail | Web | 10. července 2017 v 15:17 | Reagovat

Jéé, my děláme rybízový a bezinkový sirup :P ale tenhle bude určitě taky dobry :P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

"Ti, kteří nevěří v kouzla, je nikdy neuvidí." - Roald Dahl